Pohjois-Savon Näkövammaiset logo

Etätukea näkövammaisille

Kuuntele blogi alta MP3-tiedostomuodossa:

 

Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n tavoitteena on helpottaa näkövammaisten elämää. Yhdistys valvoo jäsenistönsä etua yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa. Normaalioloissa yhdistys järjestää jäsenistölleen paljon kerhoja, retkiä, kokouksia ja harrasteryhmiä. Yhdistyksen toimintaan voi osallistua kuka tahansa näkövammainen ja saada samalla vertaistukea.

Erityishaasteena tällä hetkellä on se, että ihmiset ovat suhteellisen yksinäisiä, sillä he eivät voi käydä kerhoissa. Miten voimme turvata kontaktit heille?, pohtii yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Burman.

 

Korona-aikana vapaaehtoiset soittavat yhdistyksen jäsenille ja kyselevät kuulumisia, kertoo järjestösuunnittelija Maija-Leena Stigell.

Monille näkövammaisille toisen henkilön äänen kuuleminen on tärkeää juuri nyt, sillä tapaamiset eivät ole mahdollisia. Puhelimella soittamista suositaan yhdistyksessä muutoinkin, sillä jäsenistön keski-ikä on yli 80 vuotta ja tietotekniikan käyttäminen on monelle iäkkäälle jäsenelle vierasta.

Työikäisiin yhdistysten jäseniin vapaaehtoiset ovat yhteydessä virtuaalisten kahvihetkien avulla. Yhdistyksen tietotukihenkilö pitää lisäksi Teams-kyselytunteja ja yhdistys suunnittelee etäjumppatuokioiden järjestämistä.

Yhdistyksen vapaaehtoiset myös lukevat lehtiä ja tarinoita äänilehdeksi. Normaalioloissa yhdistyksen vapaaehtoiset lukevat äänilehteä yhdistyksen toimistolla tai eri puolilla maakuntaa. Yhdistys julkaisee äänilehden kaksi kertaa kuukaudessa ja se lähetetään lehden saajille CD-levyinä tai sähköpostitse.

 Vapaaehtoiseksi haluava voi nyt lukea etänä paikallislehteä puhelimessa näkövammaiselle tai nauhoittaa lukemistaan äänilehteä varten, kertoo Burman.

 

Normaalioloissa meillä on paljon kerhotoimintaa ja kerhojen vetäjiä. Se, mitä kerhoissa tehdään, riippuu kerhon vetäjästä. Kerhoissa pidetään paljon asiantuntijaluentoja – esimerkiksi psykologi, lääkäri tai kirjailija voi luennoida omasta alastaan. Lisäksi kerhoissa järjestetään tietovisailuja, askarrellaan ja tehdään käsitöitä. Kerhot tekevät myös retkiä luontoon laavuille sekä retkiä muiden kerhojen luokse. kertoo Stigell.

Vapaaehtoiset voivat toimia yhdistyksessä lisäksi yleisavustajina. Yleisavustajat auttavat näkövammaisia eri tilaisuuksissa esimerkiksi opastamalla heitä tai auttamalla heitä ruokailussa. Vapaaehtoistyötä voi yhdistyksessä tehdä juuri sen määrän kuin vapaaehtoinen itse sitä haluaa tehdä. Yhdistys toivoo vapaaehtoisen kuitenkin sitoutuvan niihin tehtäviin tai vuoroihin, jotka hän on luvannut tehdä.

Yhdistys kouluttaa eri vapaaehtoistehtävissä toimivia henkilöitä aika ajoin heidän omiin tehtäviinsä liittyen. Vuonna 2019 yhdistys järjesti äänilehden lukijoille äänenkäyttökoulutuksen yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa.

 

Mitä vapaaehtoistoiminta antaa vapaaehtoiselle?

Vapaaehtoistyö tuo uusia haasteita elämään. Hyvän tekemisen ja auttamisen halu on sisällä.”, kertoo Burman.

Sokea atk-yrittäjä vetää yhdistyksen karaokekerhoa, mutta hän ei halua enää vapaa-ajallaan perehtyä yhdistyksen atk-asioihin.

Monet muutkin yhdistyksessä toimivat vapaaehtoiset ovat näkövammaisia. Heille itsensä tunteminen tarpeelliseksi vapaaehtoistoiminnan kautta on tärkeää. Yhdistyksessä toimii vapaaehtoisina myös useita vammattomia henkilöitä.

Toisen henkilön vammaisuus ei kuitenkaan saa määritellä kohtaamista, painottaa Stigell.

 

Joskus vapaaehtoiset unohtavat, että näkövammaiset haluaisivat puhua ihan muista asioista kuin näkövammasta. Elämässä on muutakin kuin vamma. Näin sen pitääkin olla.”, painottaa Burman.

Mikäli kiinnostuit yhdistyksen vapaaehtoistoiminnasta, voit ottaa yhteyttä järjestösuunnittelija Maija-Leena Stigelliin:

 

Teksti:

Minna Mielonen

suunnittelija

Tukipilari