Järjestöjen kannanotto: Vammais- ja vanhusneuvostojen yhdistäminen ei ole hyväksyttävää
Nimien kerääminen on päättynyt. Kiitos kaikille!

Järjestöjen kannanotto: Vammais- ja vanhusneuvostojen yhdistäminen ei ole hyväksyttävää
Me allekirjoittaneet järjestöt ja järjestöjen edustajat vastustamme Kuopion kaupungin hallintosäännön 16 §:ssä vaikuttamistoimielimet esitettyä suunnitelmaa yhdistää vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto yhdeksi neuvostoksi.
Vammais- ja vanhusneuvostot palvelevat eri kohderyhmiä, joilla on omat erityistarpeensa ja -oikeutensa. Vammaisneuvoston keskeisiä teemoja ovat saavutettavuus, esteettömyys ja yhdenvertaisuus YK:n vammaissopimuksen mukaisesti kaikissa elämänvaiheissa. Kuopion kaupunkia koskee tämän sopimuksen noudattaminen sen astuttua voimaan Suomessa vuonna 2016. Vanhusneuvoston toiminnassa puolestaan painottuvat ikäihmisten palvelut ja tarpeet. Neuvostojen yhdistäminen vaarantaa molempien ryhmien erityiskysymysten riittävän huomioinnin. Tämä uudistus – eli heikennys- vaikuttaa negatiivisesti molempien neuvostojen kohderyhmien vaikuttamismahdollisuuksiin ja oikeuksien toteutumiseen Kuopiossa.
Vammaisneuvosto huomioi kaikkien ikäryhmien tarpeet, mukaan lukien lapset, nuoret, työikäiset ja perheet. Perusopetuksen merkitys on taloudellisesti mittava, ja siksi lasten ja nuorten erityistarpeiden huomioiminen vammaisneuvoston toiminnassa on välttämätöntä. Varhaiskasvatus ja leikkipuistot on otettava vammaisneuvostossa myös jatkossa huomioon vammaisten lasten ja heidän perheiden oikeuksien toteutumisen varmistamiseksi. Vammaisneuvostossa vammaisten nuorten osalta esimerkiksi nuorisopalveluiden ja opiskelujen turvaaminen on taattava. Työikäisten vammaisten työllistymismahdollisuudet ja palvelut edellyttävät erityistä asiantuntemusta ja huomiota. Vammaisten oikeuksien toteutuminen ja valvonta ovat jo ennestään puutteellisia, ja asiantuntemus on usein riittämätöntä. Vammaisneuvostossa tulee olla laaja edustus eri vammaisryhmistä, joka ei tule ehdotetulla mallilla toteutumaan. Yhdistämisen riski on, että vammaisten asiat jäävät vanhuskysymysten varjoon kohderyhmän koon vuoksi. Tämä ei ole yhdenvertaisuuden ja osallisuuden kannalta hyväksyttävää.
Vanhus- ja vammaisneuvostoja ohjaavat eri lait, direktiivit ja kansainväliset sopimukset, joiden tarkoituksena on turvata kohderyhmiinsä kuuluvien oikeuksien toteutuminen heitä koskevassa päätöksenteossa. Valtakunnallisten vammaisjärjestöjen lakiasiantuntijoiden mukaan neuvostojen yhdistäminen Kuopion kokoisessa kaupungissa on kuntalain hengen vastaista ja se heikentää kohderyhmien vaikuttamismahdollisuuksia. Yhdistetty malli kapeuttaa kansalaistoimintaa. Kun päätetään vammaisia ja vanhuksia koskevista asioista, on heitä kuultava ja otettava huomioon päätöksenteossa. YK:n vammaissopimuksen mukaan vammaisia on kuultava kaikissa heitä koskevissa asioissa, ja otettava mukaan vammaisia koskevien asioiden suunnitteluun ja päätöksentekoon jo alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa näin ei olla menetelty. Vanhusasiain valtuutettu on jättänyt huomautuksen vanhusten kuulematta jättämisestä neuvostojen yhdistämisasiassa Kuopion kaupungin johdolle.
Neuvostojen erillisyys jatkossakin takaa asiantuntevan ja kohdennetun toiminnan. Yhdistäminen voi johtaa siihen, että asiantuntemus heikkenee, jolloin molempien ryhmien erityistarpeet jäävät vaille riittävää huomiota. Kuopion vammaisneuvoston tehtävänä on seurata Kuopion vammaispoliittisen ohjelman 2025–2029 toteutusta, joka tulee vaarantumaan ehdotetulla yhdistetyn neuvoston mallilla. Vammaisten ja ikääntyneiden osallisuus päätöksenteossa on demokratian kulmakivi. Yhdistämällä neuvostot Kuopion kaupunki vähentäisi vaikuttamisen mahdollisuuksia ja viestisi samalla, etteivät nämä ryhmät ansaitse erillistä oikeuksien valvontaa.
Neuvostot ottavat laajasti kuntalaisten huolia esille ja toimivat asiantuntijaeliminä. Ne käsittelevät kuntalaisten yhteydenottoja ja tuovat järjestöjen äänen kuuluviin. Järjestöjen nimeämät jäsenet tulee säilyttää myös jatkossa, ja laaja asiantuntemus eri vammaryhmistä on taattava. Lapsi- ja vammaisvaikutusten arviointi tulisi tehdä myös silloin, kun kyse on organisaatiomuutoksista. Päätösten vaikutusten ennakkoarviointia ei ole tehty, koska kyse on hallinnon järjestelyjä koskevasta asiasta (KH 21.10.2024, § 293). Lapsi- ja vammaisvaikutusten arviointien puuttuminen on vakava laiminlyönti, sillä muutokset vaikuttavat suoraan näihin kohderyhmiin.
Esitämme, että Kuopion kaupunki säilyttää vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston erillisinä toimieliminä. Asiantuntijajärjestöjen mukaan tämä on ainoa tapa varmistaa, että molempien ryhmien erityistarpeet, oikeudet ja palvelut saavat riittävää ja tasapuolista huomiota.
Allekirjoittaneet yhdistykset (päivitetty 24.3. kello 12.00)
- Eijsveikeet, Pohjois-Savon ADHD-, Autismi- ja kielihäiriöyhdistys ry
- EKL Kuopion Piiri ry
- EKL Nilisiän yhdistys ry
- Huoltoliitto ry
- Iisalmen Seudun Sydänyhdistys ry
- Invalidiliitto ry
- Juankosken Soihtu ry
- Keski-Suomen neuroyhdistys ry
- Koillis-Savon Sydänyhdistys ry
- Kuopion eläkkeensaajat ry
- Kuopion Hoiva ry
- Kuopion Invalidit ry
- Kuopion kuulo ry
- Kuopion Kuurojenyhdistys ry
- Kuopion Nivelpiiri
- Kuopion Parkinson-yhdistys ry
- Kuopion Reumayhdistys ry
- Kuopion varhaiseläkkeensaajat KVES ry
- KYS:n seniorit
- Mielihyvin Savosta ry
- Nilsiän Invalidit ry
- Nilsiän PItäjäyhdistys ry
- Neuroliitto ry
- Nilsiän Sydänyhdistys
- Palonurmen Nuorisoseura ry
- Pohjois-Savon CP-yhdistys ry
- Pohjois-Savon Diabetes ry
- Pohjois-Savon lihastautiyhdistys ry
- Pohjois-Savon Luustoyhdistys ry
- Pohjois-Savon Muisti ry
- Pohjois-Savon munuais- ja maksayhdistys ry
- Pohjois-Savon neuroyhdistys ry
- Pohjois-Savon näkövammaiset ry
- Pohjois-Savon Omaishoitajat ry
- Pohjois-Savon psoriasisyhdistys ry
- Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry
- Pohjois-Savon Syöpäyhdistys ry
- Saarijärven ja K-kuntien vammaisneuvosto
- Savon Ilco ry
- Savon mielenterveysomaiset – FinFami ry
- Savon Sydänalue ry
- Savonetti ry
- Suomen Nivelyhdistys ry
- Suomen sjögren/Kuopion vertaisryhmä
- Suonenjoen Nivelpiiri
- TATU ry
- Vammaisfoorumi
- Varkauden Invalidit ry
-
Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry