kuvassa kaksi poikaa kävelee pois päin kuvasta vierekkäin.

MediYoga – sopisiko lääkinnällinen joogaaminen minulle?

Lempeän innostavia kokemuksia Infokahvilasta 17.9.

Hengitän syvään niin, että vatsa pullistuu, rintakehä leviää ja solisluut kohoavat. Syvähengitän uudelleen ja uudelleen luonnollisessa rytmissä. Rauhoittavaa, virkistävää. Koko keho tuntuu hapettuvan.

Harjoituksen lopuksi Hanna Metsänheimo ohjaa tekemään juurilukon: nipistetään kevyesti peräaukon lihakset, sitten virtsarakon lihakset ja lopuksi vedetään napa kohti selkärankaa.

Nipistäminen onnistuu, mutta napa ei pääse lähellekään selkärankaa, jotain siinä on välissä pehmusteena. Ehkä seuraavalla kerralla. Lantion syvät lihakset kuitenkin jumppaavat. On taatusti hyvä synnyttäneelle naiselle.

Mediyoga? Jotain joogaa se on, mutta mikä ihmeen medi?

Hanna Metsänheimo kertoo, että medijooga on Ruotsissa kehitetty joogamuoto terapeuttiseen ja lääkinnälliseen tarkoitukseen. Liikesarjojen kehittämisessä on hyödynnetty länsimaista lääketiedettä ja kliinistä tieteellistä tutkimusta. Liikkeet ovat yksinkertaisia, ja siksi niiden tekeminen kotonakin on helppoa. Medijoogaa hyödynnetään laajasti Ruotsin ja Norjan terveydenhuollossa mm. kipujen, unettomuuden ja verenpaineen hoidossa. Medijoogasta on todettu olevan apua myös stressinhallinnassa.

Kiinnostukseni heräsi. Sopisiko tämä minulle, liikuntarajoitteiselle monien kipujen naiselle? Liikkeitä voi tehdä istualtaan, seisaaltaan tai vaikka makuulla. Onnistuu! Liikkeitä tehdään omaa kehoa kuunnellen, liikkeitä soveltaen. Onnistuu! Harjoitukseen kuuluu pitkä rentoutus ja lyhyt meditaatioharjoitus. Hm. Saatan nukahtaa – mutta ehkä sen voi ajatella olevan osa unettomuuden hoitoa.

Olisiko MediYogasta apua kipuihini ja stressinhallintaan? En tiedä. Mutta haluaisin ehdottomasti kokeilla lisää. Tukipilari pyrkii järjestämään yhteistyökumppaneiden kautta meille mahdollisuuden osallistua MediYoga-kurssille vuoden 2019 puolella. Jään innokkaana odottamaan. Toivottavasti saan teitä muita mukaan. Ehkäpä sitten napani pääsee lähemmäs selkärankaa.

 

Jaana Julkunen-Rautiainen