OLKA®-toiminta esittäytyi eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa
Kuopion OLKA-toiminta ja kansallinen OLKA-toiminta saivat mahdollisuuden esitellä OLKAa Kansalaisinfossa 5.11., kun kansanedustaja Tuula Väätäinen kutsui toimijat vierailulle Pikkuparlamenttiin.
Kaikille avoimen Kansalaisinfon tavoitteena oli esitellä kansallista OLKA-toimintaa suurelle yleisölle. Täpötäydelle salille pidetyn tilaisuuden avasi KYSin ylihoitaja Annmari Kainulainen ja tilaisuudessa tervehdyksensä esitti kansanedustaja Tuula Väätäinen.
HUSin kehittämisjohtaja Visa Honkanen ja EJY ry:n toiminnanjohtaja Marja Manninen toivat tilaisuuteen myös omat tervehdyksensä. HUSin projektipäällikkö Tarja Nordman ja EJY ry:n asiantuntija Anu Toija kertoivat Kansalaisinfossa kansallisen OLKA-toiminnan perusteista.
Kuopion OLKA-toiminta on vaatinut pitkäjänteistä yhteistyötä
Kuopion OLKA-toimintaa tapahtumassa esittelivät KYSin asiakkuuden projektikoordinaattori Merja Ålander, Tukipilarin suunnittelija Minna Mielonen ja OLKA-koordinaattori Juuso Vartiainen.
Kuopion OLKA-toiminnan taustalla on pitkäjänteinen yhteistyö Tukipilarin, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja potilasjärjestöjen välillä. Varsinainen toiminnan suunnittelu Kuopiossa aloitettiin vuonna 2017 ja OLKA-piste avautui 9.1.2019. OLKA-koordinaattori aloitti työnsä helmikuussa 2019.
Kuopion OLKA-toiminta on tavoittanut ensimmäisen 10 kuukauden toimintakauden aikana yli 3000 henkilöä ja teemapäiviä pisteellä on pidetty peräti 48. Yhteensä 43 eri järjestöä tai sairaalan yksikköä piti tuona aikana teemapäivän. Luvut ovat valtakunnallisestikin arvioiden erinomaisia ja toiminnasta saatu laadullinen palaute on ollut positiivista. Potilaat ovat kiitelleet etenkin sitä, että heidät on kohdattu pisteellä kiireettömästi kuunnellen ja että he ovat saaneet helposti tietoa potilasjärjestöistä.
Kuopion OLKA-toiminnan menestyksen taustalla on paitsi pitkä yhteistyöhistoria sairaalan ja potilasjärjestöjen välillä, niin myös Tukipilarin ja KYSin välille luotu entistä tiiviimpi yhteys.
”Olemme luoneet OLKA-tiimin sisällä uudet käytännöt yhteisesti keskustellen, tapaamme viikottaisissa tiimipalavereissa ja autamme toisiamme aina tarvittaessa”, kertoi tapahtumassa KYSin asiakkuuden projektikoodinaattori Merja Ålander.
KYSin johto on lisäksi painottanut vahvasti asiakkuuden ja OLKA-toiminnan kehittämistä. Potilasjärjestöt ovat olleet hyvin avoimia ja joustavia ja ne ovat ottaneet uuden OLKA-pisteen ja uudenlaisen vapaaehtoistoiminnan hyvin vastaan.
Vapaaehtoisen apu on tarpeen
OLKA-toiminta ei olisi mahdollista ilman innokkaita vapaaehtoisia ja järjestöjä. Illan päätteeksi eri OLKA-pisteissä toimivat vapaaehtoiset kertoivat omia kokemuksiaan vapaaehtoisuudestaan. He keskittyivät puheenvuoroissaan siihen, millaisia asioita vapaaehtoiselta vaaditaan ja mitä vapaaehtoistoiminta antaa vapaaehtoiselle.
”Luottamuksellisuus on ehdottoman tärkeää vapaaehtoistoiminnassa”, painotti OLKAn vertaistukija Seppo Alhokoski Helsingistä.
”Potilaat ovat kiitollisia pienestäkin”, kertoi puolestaan Raija-Maija Rantala OLKA Seinäjoelta.
Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finlandin toiminnanjohtaja Anu Niemi kiteytti kaikkein vertaistukijoiden kokemuksen näin:
”Vertaistukijat kokevat, että vuoron päätteeksi on olo, että on tarpeen”.
Teksti ja kuvat: Minna Mielonen, Tukipilari